Πολύς ο λόγος για τη μεσογειακή διατροφή και σίγουρα όλοι είμαστε εξοικιωμένοι τόσο με τον όρο όσο και με το τι αυτός πρεσβεύει πρακτικά. Για αυτό θα κάνουμε μια σύντομη περίληψη στο τι σημαίνει. Συγκεκριμένα, η παρατήρηση των διατροφικών συνηθειών των λαών που ζουν γύρω από τη Μεσόγειο, έδωσε τα παρακάτω αποτελέσματα:
Ωστόσο, η παρατήρηση προχώρησε πέρα από τις καθημερινές διατροφικές συνήθειες στην παρατήρηση και των προβλημάτων υγείας. Έτσι, φάνηκε ξεκάθαρα ότι η μεσογειακή διατροφή προσφέρει σημαντική προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις, μικρότερα ποσοστά καρκίνων, μείωση του κινδύνου για διαβήτη και κατά συνέπεια αύξηση του προσδόκιμου ζωής.
Τα φρούτα και τα λαχανικά κατέχουν εξέχουσα θέση στην πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής αφού ευθύνονται για όλες τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και υγρά. Η ιδανική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ανά ημέρα πρέπει να φτάνει στις 3-6 μικρομερίδες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι συνοδεύουμε πάντα τα γεύματά μας με σαλάτα και καταναλώνουμε φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα στο πρωινό μας και στα ενδιάμεσα σνακ.
Πηγές: http://www.eufic.org/article/el/artid/mediterranean-diet/ και http://www.diaitologia.gr/mesogiaki-diatrofi/